Feeds:
Posts
Comments

Archive for July, 2016

Bismillah..

Kali ni saya nak share my take from satu seminar AlMaghrib yang pernah saya attend a few years back.  Tajuk seminarnya ialah Nation Builders i.e. stories of the Prophets. So untuk entry kali ni, saya nak share pasal Nabi Ayyub a.s. Among semua nabi-nabi yg saya belajar di seminar tu, Nabi Ayyub a.s. is the one who touched me the most (after Nabi Muhammad s.a.w. , of course!), rasa macam boleh relate sangat dengan dia and rasa macam nak sangat jadi setabah dia….inshaAllah.

Kepada orang yang kaya, miskin dan yang dilanda ujian, this is one man yg patut kita contohi.  He has experienced it all, yet he remained sebagai hamba Allah yang taat dan sabar, sehinggalah Allah kurniakan semula nikmat hidup di dunia pada Nabi Ayyub a.s.

Initially Nabi Ayyub a.s. hidupnya senang.  Sangat kaya.  Ladang, ternakan, servants. Dalam zaman sekarang kira tahap multibillionaire lah. All the rich of this world, this man has got it.  And not only that, dia juga ada zuriat yang ramai.  14 orang anak semuanya, all from one wife.  Senang kata, this is the man who has everything we would ever wanted in this life.  Tetapi, walaupun hidupnya sangat mewah dan senang, dia masih lagi hamba Allah yang bertakwa, otherwise takde lah dia diangkat jadi Nabi kan.  So lesson pertama, sekaya mana, sesenang mana pun kita, sentiasa lah jadi hamba yang bersyukur, banyakkan ibadah untuk mendekatkan diri pada Allah. Kata orang, jangan kufur nikmat. Peringatan untuk diri sendiri jugak nih.

Then, masuk phase kedua of his life.  Satu-persatu yang dia ada hilang. Daripada harta benda hinggalah ke anak-anak.  Teringat kata Sheikh Riad masa seminar tu, just imagine the pain of seeing one child dying, yet Prophet Ayyub a.s. saw all of his children died.  Being a mother myself, I can really feel the pain.  Even seeing your child being sick is such a pain, what more seeing them losing their lives. Akhirnya Nabi Ayyub a.s. hilang kesemua anak baginda and on top of that tersangat-sangat miskin. At this point, wife baginda terpaksa keluar bekerja untuk menyara kehidupan mereka. Walau bagaimanapun, tak lama kemudian, dia diberhentikan kerana org sekeliling takut jika dia membawa virus penyakit Nabi Ayyub a.s. Atas desakan hidup, dia terpaksa memotong dan menjual rambutnya sendiri untuk membeli makanan.

Walaupun keadaan baginda sangat teruk, Nabi Ayyub a.s. masih tetap bersyukur. Lebih kurang kata baginda, Allah dah beri aku hidup sihat dan kaya-raya bertahun-tahun, apalah sangat sakit yang Allah bagi sekejap ni. Huhu. Such a good reminder to us all.

Semoga Allah jadikan kita semua setabah Nabi Ayyub a.s. Amin.

Read Full Post »

Finally managed to log in again after 3 years and after requesting to reset my password. Lol.

Anyway, here are some of latest updates about me and my family.

  • We’re 6! Yupsy, our fourth child and first daughter, Iman Naurah, joined us on 31 August 2015.
  • Our firstborn, Aish Naufal, is currently in Primary 2. Adam Nu’man, is in his last year of kindergarten and Ammar Yusuf just started kindergarten with lots of skipped days. Lol.

Being a mom of 4, I think I am more calm in time of disaster than I was 3 years back. Haha. Partly because the boys have grown up and their mom has too! However, juggling between work and house chores is still an unsettled business. Lol.

Here’s a picture of us during the recent Hari Raya / Eid.

cca7fd37-67da-461d-a198-a1376f5ee3ca

This year, it was just the 6 of us on the morning of Eid. My parents and mother in-law were in Makkah on Eid and all of our siblings went to their in-laws. We even had Mamak after the Eid prayer that’s how sad our Eid was. Not! It’s a tradition we started since last year, just to end the cravings of Teh Tarik and Roti Canai after a whole month of fasting. Lol.

 

Read Full Post »