Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘Uncategorized’ Category

When we first got married in December 2007, I asked my husband, how many children does he want? He confidently answered 10. 11 months down the road, in November 2008, I gave birth to our firstborn baby boy. After a while being young parents (we were 24 then), I asked my husband again the same question. This time he answered 5. LOL, I wonder what did a charming little creature do that resulted to 50% decrease from his initial target. Life moved on and in May 2010, I gave birth to another baby boy. Repeating my ritual, I asked the same question, and this time a different answer came out. He said he wanted 7 children.

Summing it up, I guess he was super excited when we first got married and really wanted to have a BIG family. Nevertheless, being a father for the first time hit the reality on him that probably he could only handle 5 of these minions. 2 years into fatherhood, he probably thought oh well, taking care of these tiny people are not too bad after all, I think I could handle additional two. Hence in the end it becomes 7.

Fast forward 9 years into marriage, we are now family of 6. We had our third boy in November 2012 and was finally blessed with a girl in August 2015. And guess what, I did not bother asking him the same question again. The past 9 years is definitely not a smooth-sailing journey. We went through sequels of quarreling, in between of deciding what/where to eat, doing house chores, taking care of sick kids, hanging and folding the laundry (yes, I have to mention this haha), and sometimes we just quarreled because we felt like it. Of course we also had a fair share of doing fun things together like traveling, going for a movie with the kids, taking them to the park, or simply, enjoying our late weekend morning with roti canai and teh tarik.  And yes, sometimes or another, we even had our quarrels during this supposedly fun times.

However, with every quarrel, there is a make-up. If there is one advice I could give to all newly married couple, it is to quarrel and to make up.  If there is something bothering me, I would rather choose to quarrel rather than keeping things inside me which will only worsen day by day. No matter how severe the argument was, or how annoying and frustrating things have become, never ever give up because there is always a way to reconcile.

To me, surviving through all these years is the greatest gift that I could ask for.  The journey has taught me the meaning of perseverance at times when I feel like quitting. If given a chance, I wouldn’t have asked for anything to be changed except for that I should have been a better wife to my husband and a better mom to my children. There are innumerable times when I did something but regretted it sooner than I could have imagined. Little things such as getting mad at my husband when he was 5 minutes late for picking me up at the LRT, or shouting at my children when they mess up the house. I wish I was more patient.

Going back to my initial story, now that we are stepping into our 10th year of marriage, I am no longer concerned about how many children we are targeting in the end. Rather, how best can we provide for our 4 angels that we already have (both in worldly life and in preparation for the hereafter) and also how best can I be for my better half. Here’s to tens of years of quarreling and making up and putting them on repeat mode forever ahead.

 

Read Full Post »

Bismillah..

Kali ni saya nak share my take from satu seminar AlMaghrib yang pernah saya attend a few years back.  Tajuk seminarnya ialah Nation Builders i.e. stories of the Prophets. So untuk entry kali ni, saya nak share pasal Nabi Ayyub a.s. Among semua nabi-nabi yg saya belajar di seminar tu, Nabi Ayyub a.s. is the one who touched me the most (after Nabi Muhammad s.a.w. , of course!), rasa macam boleh relate sangat dengan dia and rasa macam nak sangat jadi setabah dia….inshaAllah.

Kepada orang yang kaya, miskin dan yang dilanda ujian, this is one man yg patut kita contohi.  He has experienced it all, yet he remained sebagai hamba Allah yang taat dan sabar, sehinggalah Allah kurniakan semula nikmat hidup di dunia pada Nabi Ayyub a.s.

Initially Nabi Ayyub a.s. hidupnya senang.  Sangat kaya.  Ladang, ternakan, servants. Dalam zaman sekarang kira tahap multibillionaire lah. All the rich of this world, this man has got it.  And not only that, dia juga ada zuriat yang ramai.  14 orang anak semuanya, all from one wife.  Senang kata, this is the man who has everything we would ever wanted in this life.  Tetapi, walaupun hidupnya sangat mewah dan senang, dia masih lagi hamba Allah yang bertakwa, otherwise takde lah dia diangkat jadi Nabi kan.  So lesson pertama, sekaya mana, sesenang mana pun kita, sentiasa lah jadi hamba yang bersyukur, banyakkan ibadah untuk mendekatkan diri pada Allah. Kata orang, jangan kufur nikmat. Peringatan untuk diri sendiri jugak nih.

Then, masuk phase kedua of his life.  Satu-persatu yang dia ada hilang. Daripada harta benda hinggalah ke anak-anak.  Teringat kata Sheikh Riad masa seminar tu, just imagine the pain of seeing one child dying, yet Prophet Ayyub a.s. saw all of his children died.  Being a mother myself, I can really feel the pain.  Even seeing your child being sick is such a pain, what more seeing them losing their lives. Akhirnya Nabi Ayyub a.s. hilang kesemua anak baginda and on top of that tersangat-sangat miskin. At this point, wife baginda terpaksa keluar bekerja untuk menyara kehidupan mereka. Walau bagaimanapun, tak lama kemudian, dia diberhentikan kerana org sekeliling takut jika dia membawa virus penyakit Nabi Ayyub a.s. Atas desakan hidup, dia terpaksa memotong dan menjual rambutnya sendiri untuk membeli makanan.

Walaupun keadaan baginda sangat teruk, Nabi Ayyub a.s. masih tetap bersyukur. Lebih kurang kata baginda, Allah dah beri aku hidup sihat dan kaya-raya bertahun-tahun, apalah sangat sakit yang Allah bagi sekejap ni. Huhu. Such a good reminder to us all.

Semoga Allah jadikan kita semua setabah Nabi Ayyub a.s. Amin.

Read Full Post »

Finally managed to log in again after 3 years and after requesting to reset my password. Lol.

Anyway, here are some of latest updates about me and my family.

  • We’re 6! Yupsy, our fourth child and first daughter, Iman Naurah, joined us on 31 August 2015.
  • Our firstborn, Aish Naufal, is currently in Primary 2. Adam Nu’man, is in his last year of kindergarten and Ammar Yusuf just started kindergarten with lots of skipped days. Lol.

Being a mom of 4, I think I am more calm in time of disaster than I was 3 years back. Haha. Partly because the boys have grown up and their mom has too! However, juggling between work and house chores is still an unsettled business. Lol.

Here’s a picture of us during the recent Hari Raya / Eid.

cca7fd37-67da-461d-a198-a1376f5ee3ca

This year, it was just the 6 of us on the morning of Eid. My parents and mother in-law were in Makkah on Eid and all of our siblings went to their in-laws. We even had Mamak after the Eid prayer that’s how sad our Eid was. Not! It’s a tradition we started since last year, just to end the cravings of Teh Tarik and Roti Canai after a whole month of fasting. Lol.

 

Read Full Post »

BANDAR SERI BEGAWAN, Khamis, 25 Julai. – Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar ‘Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam bertitah mengingatkan, agat semua aktiviti yang dirancang hendaklah memastikan ibadat sembahyang tidak tercicir.

Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam bertitah demikian pada Majlis Sambutan Nuzul Al-Qur’an Peringkat Kebangsaan Bagi Tahun 1434H/2013M berlangsung di Dewan Plenary, Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas, di sini.

Kebawah DYMM bertitah menegaskan agar tidak terlepas pandang mengenainya kerana jika terlepas pandang dalam perkara ini bererti kita mengundang laknat Allah Ta’ala.

Baginda bertitah memberi contoh salah satu aktiviti yang sudahpun berlaku iaitu sukan larian yang disebut ‘The Run’ di mana acara-acara tersebut menurut jadual telah bermula dari jam 4.00 pagi lagi untuk menerima peserta. Pada jam 4.40 pula peserta dikehendaki berhimpun di tempat kawasan pemanasan badan, dan tepat jam 5.00 pagi, sesi pemanasan badan bermula, dengan acara-acara larian terus berlangsung termasuklah hiburan. Pada jam 8.30 pagi barulah ketibaan tetamu kehormat dan diikuti oleh beberapa acara lain sehingga tamat pada jam 9.30 pagi.

Melihat pada jadual ini baginda merasa pelik kerana jadual aktiviti itu termasuk dalam waktu Sembahyang Subuh iaitu jam 4.43 pagi hingga membawa ke waktu siang.

Baginda juga mendapat tahu, jumlah peserta adalah ramai, sehingga mencecah beribu-ribu orang, di mana di dalam jumlah seramai itu tentu saja majoritinya adalah orang Islam.

Memandang kepada program tersebut,baginda amat kesal kerana mengabaikan ingatan mereka terhadap sembahyang berbanding sukan.

Dalam hal ini, baginda menyarankan pihak penganjur serta para pemimpin yang terlibat juga, perlu berperanan untuk meluruskan keadaan, kerana kalau tidak berbuat demikian nampak perkara ini adalah satu musibah.

“Sungguh hairan,orang masih saja boleh ketawa, walaupun ribuan para belia dan remaja, lelaki dan perempuan tidak Sembahyang Subuh, padahal mereka juga mungkin sudah faham dan malah tahu, bahawa dua raka’at Sembahyang Sunat Subuh sahajapun, nilainya adalah mengatasi harga dunia ini dengan segala isi di dalamnya”, tegas baginda.

Mengambil kesempatan di majlis ini, baginda berharap agar kejadian yang seumpama itu tidak akan berlaku lagi, di samping itu juga ingin mengingatkan kepada para penganjur dan pemimpin khasnya supaya lebih berhati-hati dalam merancang sebarang rancangan atau kegiatan yang melibatkan anak buah dan orang ramai.

“Adalah perlu, untuk mereka menilai dan memastikan terlebih dahulu agar rancangan atau kegiatan tersebut tidak bertentangan dengan ajaran-ajaran Islam, kerana jika ia bertentangan dan kita pula melakukannya, bukankah ini sama ertinya dengan kita menghinakan diri dan ugama sendiri, tegas baginda.

Baginda seterusnya bertitah mengingatkan bahawa dalam bulan Ramadan yang mubarak ini, di mana pada setiap ruang dan sudutnya berisi dengan keberkatan, justeru itu, baginda menyarankan agar kita merebut peluang ini dengan memperbanyakkan amal kebajikan di dalamnya bagi meraih sebanyak mungkin pahala daripada Allah Subhanahu Wata’ala dan satu daripada kebajikan itu ialah dengan membaca Al-Qur’an.

Baginda bertitah, Al-Qur’an adalah mukjizat agung dan tema Sambutan Nuzul Al-Qur’an pada tahun ini “Al-Quran Sumber Kekuatan” merujuk kepada firman Allah Subhanahu Wata’ala dalam Surah Al-Hasyr ayat 21, yang tafsirnya:

“Sekiranya Kami turunkan Al-Quran ke atas gunung, nescaya engkau melihat gunung itu khusyu’ serta pecah belah kerana takutkan Allah. Dan (ingatlah) misal-misal perbandingan ini. Kami kemukakan kepada umat manusia, supaya mereka itu memikirkannya.”

Dari maksud ayat ini, baginda menekankan tentang kekuatan dan kehebatan Al-Qur’an di mana apabila ia digunakan sebagai perlembagaan hidup, sudah tentu kekuatan itu akan menjelma untuk mendatangi pengamalnya.

Bagi mendapatkan keberkatan, baginda mengajak umat Islam di negara ini supaya berpegang kuat kepada Al-Quran, menghayati hukum-hukumnya, dan mengambil iktibar peringatan-peringatannya.

Dengan cara yang demikian itu, insya Allah, kita akan mendapat aura atau kekuatan yang sebenar-benarnya,” titah baginda.

Dalam pada itu, baginda juga ingin melihat, semua orang hendaklah pandai membaca Al-Qur’an supaya kita dan negara ini sama-sama beroleh kekuatan.

Untuk tujuan itu, baginda bertitah bahawa Perintah Pendidikan Ugama Wajib 2012 dikanunkan dan dengan berkuatkuasanya perintah ini diharap semua kalangan generasi muda, khasnya para penuntut yang ingin melanjutkan pelajaran ke pringkat lebih tinggi di luar negara, tidak akan ada lagi mereka yang tidak pandai membaca Al-Quran. Begitu juga, tidak akan berbangkit lagi, walau seorangpun, yang tidak tahu mendirikan sembahyang.

Baginda seterusnya mengingatkan bahawa kedua-dua ibadat ini adalah asasi bagi menjamin kelangsungan sosio-hidup bangsa. Tanpanya, kehidupan boleh saja malap dan rapuh dan kerana itulah, baginda tidak jemu-jemu memperingatkan supaya jangan sekali-kali mengabaikan Al-Qur’an dan ibadat sembahyang.

 

adibahain: One more reason why Brunei is becoming more and more dear to me!

Read Full Post »

Tips Kejayaan Penyusuan Susu Ibu

Bismillah. I am totally honored to be chosen as the first “penulis jemputan” at ciklaili.com.  Please have a read of the article there ok? Thank you to Cik Laili for giving me such a wonderful opportunity. I will surely cherish this as one of the sweetest memory being such a novice blogger that I am.  For the rest, I hope my story will benefit you, inshaAllah. 🙂 ❤

P/S: Please click on the link above to be redirected to my entry ya!

Read Full Post »

Older Posts »